20 Aralık 2013

Kış Dostu Home Trainer

Havalar kararınca ve soğuyunca bir de ucuz kömür kokusu bastırınca iş çıkışında bisiklet sürmez olduk. Bu aralar bisikletle işe de gidemiyorum. Sadece 500mt'lik karanlık bir yerden geçmem gerekiyor. Mesafe kısa da olsa caydırıcı çünkü arabalar manyak.

Biz de 1-2 hafta önce Decathlon'a gidip home trainer aldık. Btwin marka. Bu linkteki alet. Ön tekerleği yükseltmek için de bir destek aldık. Bir de mat aldık. Eve gelip trainerı kurduktan sonra paylaşamayacağımızı anlayıp gidip aynı setten bir tane daha aldık. :)

Trainerın paketinden bir tane quick release jant göbeği/mili çıkıyor. Bunu kullanmak lazım. Hem normalde bisikletin üzerindekilerin şekli trainerın sıkıştırmasına çok uygun değil hem de plastik releaselerin kırılma ihtimali var. Kutudan çıkan çelikten yapılmış.

İlk etapta bu göbeği değiştirip sonrasında kolayca trainera bisikleti yerleştiriyoruz. Ben bile tek başıma rahatça kurabiliyorum. Fazla güç gerektirmiyor. Pek çok yerde trainerda trainer lastiği kullanılması gerektiği, aksi taktirde orijinal lastiğin çok aşınacağı söyleniyor ama biz üşendiğimiz için böyle bir değişiklik yapmıyoruz.

Bisikleti yerleştirdikten sonra dönen kısmı ayarlamak gerekiyor. Hem lastik boyutuna göre yükseklik ayarı hem de direnç ayarı yapmak gerekiyor. Trainerı ilk kurduğumuzda direncini çok hafif ayarlamışız. Bu ayar lastikte bir zımpara etkisi yarattı ve delice kauçuk tüketti çok kısa bir sürede. Doğru ayarı bulunca bu sorun ortadan kalktı. Doğru ayarı da bisikletin üstünde oturmazken arka lastiği çevirdiğimizde direci de döndürecek seviyeye ayarlayarak yapabildik.

Murat'ta benimkine göre daha dişli ve kalın lastik olduğu için ses daha yüksek çıkıyor. Benim bisikletle çıkan ses hiç rahatsız edici değil. Yol bisikleti olsa iyice rahat olacak anlaşılan. Biz de Murat'ın antrenmanlarını 22:30'la sınırlandırdık komşulardan herhangi bir tepki gelmesin diye :)

Aldığımız matların genişliği ve uzunluğu trainera çok uygun olmayınca matı da keserek kullandık. Son durumda görüntümüz bu şekilde oldu.



Cardio antremanı yapacağımız için birer tane de nabız saati aldık en basitinden.

İnternette antrenman için kullanılabilecek bir sürü video var. Ben aşağıdaki 20 dk'lık "high intensity interval training" videosunu kullanıyorum. Daha uzun sürelilere bakmadım henüz. Interval yapmıyorsam da nabzımı 150-160'lara yükseltip takılıyorum istediğim kadar.


Antrenman sırasında unutulmaması gerekenler: havlu ve su. Hatta bir de eğer varsa bisiklet ayakkabısı. Bisikletin üst borusunu da başka bir havlu ile kapatmakta fayda var. Terden etkilenmesin bisiklet.

Yarın en kısa gündüzü de atlatalım da günler uzasın, hafta içi turları artsın....

Hiç yorum yok: